Kéktúra kalandozás folytatódik!

2018. május 12-én (szombaton) újabb Kéktúra kalandozásban vehetnek részt az érdeklődők. A mostani szakasz a Hollókő – Dobogó-tető – Nógrádsipek útvonalon vezet.

Gyülekező 7.40 Kőbánya-Kispest metrópótló buszok megállója, vagy 8.10 Stadion autóbusz-állomás jegypénztára (Jegyvétel a 8.30-kor Hollókőre induló buszra Hollókőig)

Érkezés: Hollókőről: 18 óra körül, Bp. Stadion buszállomás, Nógrádsipekről legkésőbb 20.30 Bp, XIII. Városkapu buszállomás.

További információk, jelentkezéshez elérhetőségek ide kattintva olvashatók.

Következő várható szakaszok:
Szendehely Tanösvény – Naszály – Ősagárd
Kékestető – Sirok – Bükkszék 2 napos túra
Ősztől a Cserhát további szakaszai közlekedéstől függően

Szeretettel vár minden érdeklődőt a túra szervezője!

Majer Zsuzsa (néni)

Kategória: MKE, Túrák | Címke: , , , , , | Szóljon hozzá most!

Kerékpáros és vízitúra ajánlatok

Az alábbiakban két izgalmasnak ígérkező programot ajánlunk minden kedves érdeklődő figyelmébe.

Budapest-Baja vízitúra

Időpont: 2018 május 28 – júmius 03.
Kapcsolódás: Június 2-3. Gemenc – Baja kerékpáros túra (autóval utazva Szekszárdig, közös Baja Petőfi-szigeti szállással, 2x50km bicajozás aszfaltozott töltésen)
Vízitúra infó: weszelygy[kukac]freemail.hu
Kerékpáros infó: stautoma[kukac]gmail.com

Verbund Cycling Day (Kaprun)

Időpont: 2018. június 30 – július 03.
Esemény infó: Kaprun (Ausztria), Verbund Cycling Day 07.01. (780m – 2100m)
Egyéb program: július 2-án síelünk is, ha már ott vagyunk!
További infó: stautoma[kukac]gmail.com

Kategória: MKE, Rendezvények, Túrák, vízitúra | Címke: , , , , , , , | Szóljon hozzá most!

2018. évi közgyűlés

Az MKE szeretettel hívja minden tagját a 2018. május 24.-i, megismételt május 27.-i ( 14h Lövőház utca 39.) évi rendes közgyűlésére.

A közgyűlés nyilvános, de szavazni csak a tárgyévi befizetett tagdíj mellett lehet.

Aki eddig elmulasztotta MKE bankszámlaszám: 65100149-11345109

A közgyűlés, egyben tisztújító közgyűlés is, tehát, kérem a tagságot, hogy a jelölő bizottság részére írásban küldjék el jelöltjeik nevét  az alábbi posztokra: elnök, alelnök, elnökségi tag, titkár

Jelölő bizottság:

Kovács István: varjuhaj[kukac]gmail.com

Méhes László: meheslm[kukac]gmail.com

Diószegi Olga: dioszegiolga[kukac]gmail.com

A meghívó ide kattintva tölthető le

Kategória: MKE | Szóljon hozzá most!

Torockó és Jókai túra Erdélyben

2018. május 11-14. között szervezi az Erdélyi Kárpát Egyesület a Jókai túrát.

Május 12-én rendezi az Egyesület a Jókai Emlék- és Teljesítménytúrát 55, 30 és 10 kilométeres távokon, ezt követően 13-án a Magyarországi Kárpát Egyesület és a Szent Jakab Zarándok Egyesület a Torockó túrát 35 és 30 kilométeres távokon.

Ezekre a rendezvényekre szervez a Szent Jakab Zarándok Egyesület buszos kirándulást május 11-14-ig. A részvételi díj 24 000 Ft, mely az utazási díjakat, szállásdíjat, reggeliket, vacsorákat és nevezési díjakat tartalmazza.

Részletesebb program:

• Indulás pénteken 7 órakor a Műcsarnok mögötti buszparkolóból (Olof Palme sétány).
  • Útközben Válaszúton Kallós Zoltán népművészeti múzeumának megtekintése (ha időben odaérünk), majd érkezés Kolozsvárra.
  • Szállás Kolozsvárott kollégiumban.
  • Szombaton ki-ki erőnléte és kedve szerint teljesítheti a Kolozsvár – Szind – Tordai hasadék – Várfalva – Székelykő – Torockó útvonal 3 távjának valamelyikét, a rajthelyekre (Kolozsvár, Szind és Várfalva) busszal megyünk.
  • Szállás a Tóbiás menedékház szervezésében két nap vacsorával és reggelivel.
  • Vasárnap reggeli után helyi idő szerint 8-kor indulás busszal Szolcsvára a Torockó 30 és 35 teljesítménytúrára, este újból Torockón vacsora és szállás.
  • Hétfőn hajnalban fakultatív túra a Székelykőre.
  • Reggelizés közben a „Torockó ordasa” kitüntető cím azon bátraknak, akik a Jókai, Torockó, hajnali Székelykő túrán és az ezt követő reggeli erőpróbán helytállnak.
  • Hazafelé programok (Torockószentgyörgy vár, sajtgyár). Visszaérkezés az esti órákban.

Jelentkezniszent-jakab.hu honlapon a Túráink/Jókai túra alatti előnevezéssel lehet, érdeklődni pedig Molnár Gábornál a 20-5079394-es telefonszámon.

Kategória: Hegyi túra, MKE, teljesítménytúra, Túrák | Címke: , , , | Szóljon hozzá most!

Barangolás a Kis-Fátrában – élménybeszámoló

Kategória: Rendezvények | Címke: , , , , , , , , | Szóljon hozzá most!

Kéktúra kalandozás 2018.

Kéktúra kalandozás indul 2018. február 17-én a Mátraverebély – Szentkút – remete barlanglakások – Szent László-hasadék útvonalon.

Részletekért, jelentkezési információkért kattints ide!

Kategória: MKE, Túrák | Címke: , , , , , | Szóljon hozzá most!

Száz éves a Börzsönyben a sísport

A 100 éves börzsönyi sísportra emlékezve 2018. február 11-én megrendezésre kerül két távon teljesíthető túránk.

1892. december 4.-én Bély Mihály és Demény Károly a Vérmezőn csatolta fel a Norvégiából hozatott 222 cm hosszú léceket és a mai Városmajor utcán fölkapaszkodott a Kis-Svábhegy akkor még beépítetlen oldalában, hogy ott a fogaskerekű mellett csúszkálni kezdjen. Ez a nap tekinthető a magyar sísport születésnapjának. 1908. január 9-én, Budapesten megalakult a Magyar Sí Klub (MSK). Tagjai többnapos sítúrákon bejárták a Magas- és Alacsony-Tátrát, a Máramarosi-, a Radnai- és a Gyalui-havasokat, valamint a Déli-kárpátokat, de a közeli Budai-hegyeket, a Pilist és a Börzsönyt is gyakran felkeresték sporttárs elődeink. Az első budapesti síversenyt az MSK a Budapesti Egyetemi Turista Egyesülettel közösen rendezte meg a Normafánál, a Sigray-lejtőn 1909. február 28.-án lesiklásban, műlesiklásban és ugrásban. (Akkoriban mindenki futott, lesiklott és ugrott is – ugyanazzal a léccel.) A következő évben Budapesten nem esett elég hó, de a Börzsönyben bőséges volt a hótakaró, így a Csóványos és a Nyíresi-rét között (200 m szint) került megrendezésre az első országos lesiklóverseny 1910. február 20-án. Túránk ennek a jubileumnak az apropóján kerül megrendezésre. A cél a Sváb-család által 1905-ben építtetett hegyi kastély volt. Az azt követő években komoly sí-élet teljesedett ki a kastély fölötti Alsó- és Felső-Hinta-réten. A nagyobb igények kielégítésére építették az 1940-ben átadott Nagy-Hideg-hegyi turistaházat. A Sváb kastélynak sajnos csak az alapfalait láthatjuk, 1945-ben ismeretlen tettesek fölgyújtották…

Nevezés és egyéb információk az alábbi linkeken találhatók:

20 km-es táv

30 km-es táv

Kategória: MKE, Rendezvények | Címke: , , | Szóljon hozzá most!

Márciusi síelés Svájcban

Szíves figyelmetekbe ajánljuk az alábbi síutat, melyre még lehet jelentkezni a soltesz.agota[kukac]gmail.com címen!

Indulás:  2018. 03. 09 este
Érkezés: 2018. 03. 17 kora reggel.

Szállás:  7 éj pályaszállásunk van Tzoumazban 1500 m magasságban, 4-6-7 fős tágas apartmanokban, a lifttől 50 m-re. Egy emeletes ágy majd minden apartmanban van..

Síterep:  Svájc 4 Vallées, 1300-3330 m magasságban van a Mont Fort gleccserrel, Martigny és Sion között.

Utazás: oda-vissza busszal, buszban alvással.

Ez a csomagár 55 km-es, 214 km-es ill. 412 km-es síbérlettel (de a gleccserre csak a nagybérlettel lehet felmenni):

felnőtt: 125-135 eFt
junior/senior: 115-125 eFt
Üres ágy ára 44800.- Ft

Kategória: MKE | Címke: , , , , , | Szóljon hozzá most!

XI. hargitai téli találkozó

2018. február 20-25-én kerül megrendezésre a Magyarországi Kárpát Egyesület XI. hargitai téli találkozója!

Ez évben jubiláltunk, de szeretnénk folytatni a hagyományt, így jövő évben már XI. alkalommal rendezzük meg egyesületünk téli találkozóját a Madarasi Hargitán!

További információk ide kattintva érhetők el.

Minden régi és új résztvevőt szeretettel várunk!

Kategória: Hegyi túra, MKE, Rendezvények, Tagoknak, Túrák | Címke: , , | Szóljon hozzá most!

Második munkatúra Kárpátalján

Befejeztük az Ungvári egyetem előtti Dayka Gábor szobor eredeti állapotába való helyreállítását.
Fél napos, váltott munka után koszorúztuk is. Megnéztük a volt Ung vármegyeházában a Kárpátaljai festők csodás műveinek kiállítását és a város nevezetességeit. Koszorúztuk, a helyén lassan elfogadott Petőfi szobrot is. Azután felutaztunk kirándulni a határsávba. Mindkét helyszín különleges volt, nemcsak a katonai díszkíséretünk. A Kremenec-csúcs alatti hármas határ pont, jelenleg a lengyel-szlovák-ukrán határ, de nekünk a történelmi Lengyelország az Ung és Zemplén vármegyéink találkozása. Erre a lengyel túratársainkkal meg is emlékeztünk énekléssel, a csúcs csokikból azért a kiskatonák is kaptak. Viszonzásul megengedték, hogy átsétáljunk a lengyel, magasabb Rawka-csúcsra.
Másnap is kaptunk vezetőt, hogy a jelzetlen, rövidebb úton jussunk fel a Sztinka-csúcs alatti meteorit kráterhez. 1866.június 9-én történt a becsapódás. Angol nyelvű információs táblák is tájékoztatják a turistákat, és több, esőbiztos filagória, melyeket ki is használtunk a zivatar ellen.

Karpatalja

Másnap az Uzsoki-hágóban a hideg szél miatt, csak koszorúztuk a katonasírt és összeírtuk a restaurálási teendőket. Ebédeltünk az újjáépült híres fürdőhelyen, majd át a központi bunkerhez, amit következő nap néztünk meg. Szépen rendbe van téve, korrekt a tárlatvezetés a hátborzongató helyen. A Vereckei-hágóba a faluból gyalog túráztunk fel, oda legfeljebb lóháton vagy bicajjal szabad megérkezni. Koszorúztunk, emlékeztünk, helyszíneltünk, hol állhatott a milleneumi emlékmű. Ebéd után koszorúztunk a szolyvai emlékparkban is, ami bennem Mohácsot hozta elő.
Utolsó napra maradt hazafelé Munkács vára. A gazdag gyűjtemény tanulmányozására bizony kell a három óra.

Kategória: MKE | Szóljon hozzá most!