Történetünk

1873. augusztus 10-én, Ótátrafüreden megalakult Magyarországi Kárpát Egyesület az ország első, a világ hetedik turista klubja. Rövid időn belül országos jelentőségű szervezetté vált, mely alakuló felhívásában a következő célt tűzte maga elé:
“Íme természeti kincseknek és ritkaságoknak mily bő anyagi halmaza, a mely nemcsak a szaktudósuknak geológiai, mineralógiai, botanikai és zoológiai tekintetben tanulmányozásra készen áll, hanem a mulatságot és szórakozást keresőnek s vadászat és halászat kedvelőinek élvszomját is teljesen kielégítheti. Hogy azonban ezek a természeti kincsek és szépségek könnyebben kiaknázhatók legyenek szükség, hogy a gátul szolgáló természeti akadályok lehetőleg elháríttassanak, utak s ösvények, menházak, irányzójelek építése s felállítása s alkalmas vezetők felfogadása által kényelmesebben és biztosabban megközelíthetővé tétessenek.”

Ezeket szem előtt tartva számos turistaházat, létesítményt építtetett, utakat hozott létre, részt vett többek közt a Tátra feltárásában is. 1945 után feloszlatták, vagyonát államosították.

Az Egyesület 1992-ben újjá alakult, jelenleg négy tagszervezete és kb. 200 tagja van. Működési területe országos, közhasznú szervezet.

Az Egyesület – és tagszervezetei – gazdag és változatos programokat kínálnak minden évben. A gyalogos, vízi, kerékpáros és barlangtúrákon kívül teljesítménytúrák szervezésében és lebonyolításában is részt vesz. Az egy-kétnapos túrákon kívül fontosak a nyári egy-kéthetes rendezvények is. Ilyenek voltak a Herkulesfürdőn és környékén, Kárpátalján a Tisza forrásvidékén, a Dolomitokban, a Radnai-havasokban tett túrák, és a Magas-Tátra 130. jubileumi rendezvény is. Az Egyesület az “utánpótlásról” is gondoskodik: magashegyi túravezetői tanfolyamot, “házi” sziklamászó, glecsserjáró tanfolyamot is tartott az elmúlt években. Az Egyesület “társadalmi” munkából is kiveszi a részét: a Nagy-Hideghegyen a sípályák, síutak takarítását, karbantartását végzi.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.