Kárpát Egyesület Ifjúsága

A Kárpát Egyesület Ifjúsága 2007. január 20-án alakult meg. Ezen a jeles napon 15 bátor vállalkozóval + 1 Buksi kutyával jeges csodák látására indultunk a Tarjánka-szurdokba, és a kisnánai vár meghódítására készültünk fel. A közlekedés érdekessé alakította az átszállásokat, és sokszor emlegetett időjárás-felelősünk márciusi meleggel kímélt meg bennünket a jégtől, de időben célt értünk, és mindnyájan bokáig járhattunk a patakban – mind a vízig szárazon. De a kisnánai Móré-vár meghódítása alatt megszáradtunk, és azóta sem adtuk fel!

Aztán még sok-sok túrával folytattuk kalandozásainkat. Szertelen csapatunk babakocsit, háti gyerekhordozót, „kengurut” és vállon cipelést is bevetett a szent cél érdekében, hogy a még járni sem tudó gyermekeinket is megismertesse a természetjárás örömeivel.

Túráink közben nem csak kis hazánk ismert és ismeretlen tájait és nevezetességeit csodáltuk meg, hanem megkerestük turista elődeink munkásságának nyomait is. Múzeumra, menedékházakra, barlangfeltárásra, ólomüveg templomablakra, túraútvonalakra és sok emlékhelyre leltünk a Pilisben, a Börzsönyben, a Mátrában, a Bükkben, Aggteleken, a Vértesben és határaink mentén.

Legifjabb túratársunk, aki végig saját lábán járta végig a Gödöllői-dombságban tett 12 kilométeres túránkat, Márk volt, csupán két és fél évesen. Legidősebb túratársunk kora még rejtély, de szeretnénk elérni legalább a 100 évet!

Néha csak páran róttuk a kilométereket, de Esztergomban elárasztottuk a Duna Múzeumot, a várat és a Bazilikát, és egyszer egy egész kisvonatot elfoglaltunk Szobtól Márianosztráig. A mozdonyvezető úgy meglepődött ennyi utastól, hogy a menetiránynak háttal ült a vezetőfülkébe és így indította el a vonatot. De végig sínen voltunk!

2011-től indítottuk a KEI csoportunk Facebook-oldalát, ahol túratársaink megtekinthetik a régebbi túraképeinket. Ifjúságunk időközben nőtt-nődögélt, egyesek közben felnőttek, és csapatunkhoz már unokák és örökifjú tagok is csatlakoztak.

2015-től az Országos Kék Túra vonalán kalandozunk, és ma már régi bébihordozós és babakocsis tagjaink is mind saját lábon közlekednek.

2017. január 21-én ünnepeltük a 10. születésnapunkat egy Pilisborosjenőtől a Kevélyeken át a Rókahegyig tartó kissé bokarengető túrán, de kitartásunk eredménye egy szülinapi torta lett.

Azóta is rendületlenül járjuk az országos kék túrát, időnként kipróbálunk egy-egy teljesítménytúrát is, vagy szakosztályaink és testvérszervezeteink programjaihoz csatlakozunk.

Ősszel és tavasszal átlagosan havonta egy szombati napon túrázunk, nyár folyamán pedig egy 2-4 napos hosszabb túrát szervezünk.

Kalandjaink elolvashatók a Kárpáti Lapok oldalain.

Szeretettel várjuk a kezdő, haladó, ifjú és örökifjú túrázókat, hazánkat és az országos kék túrát felfedezni vágyókat, a kalandkedvelőket és mindenkit, aki velünk szeretne jönni!

Majer Zsuzsanna túravezető 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.