Kazinczy emlék túrák a Zemplénben

2014 június 13-15én VI. alkalommal kerül megrendezésre a Szent Jakab Zarándok Egyesület és az MKE közös szervezésében a Kazinczy emlék (teljesítmény)túra.

A Szent Jakab Zarándok Egyesület és a Magyarországi Kárpát Egyesület Kazinczy Ferenc emlékére 6. alkalommal 200, 3 x 100, 4 x 50, és egy 20 km-es teljesítménytúrát és terepfutó versenyt szervez. A túra 4 x 50 km-es szakaszból áll, mindvégig a Zemplénben.

Kazinczy

A regmeci Kazinczy család szülötte, Kazinczy Ferenc ezen a tájon élt, 1759-ben született. A Bányácska nevű kis falujának ő adta a Széphalom nevet. Itt van sírhelye és itt épült fel a világ első nyelvi múzeuma, A Magyar Nyelv Múzeuma.

A túra kiindulópontja a múzeum, péntek reggel 9-kor. Előtte 8.30-kor rövid megemlékezést tartunk, amin részt vesznek és beszédet mond a túránk védnöke, Fehér József a Kazinczy Társaság elnöke, valamint Sátoraljaújhely alpolgármestere, Dankó Dénes és a túra alatti házigazdánk Horváth Jenő, Füzér polgármestere. A túrán Széphalmon kívül meglátogatjuk Regmecet, a Kazinczy család birtokát, ahol elfogták és hosszú fogságra vetették az írót.
A sátoraljaújhelyi Kovács villa és a füzéri Látogató Központ köré szerveződnek az útvonalak, a következő túrákból lehet választani:

Kazinczy 200 (június 13 – június 15. Széphalom – Kovács villa)
Kazinczy 100 Regmec (június 13-14. Széphalom – Füzér)
Kazinczy 100 Hálaisten (június 13-14. Füzér – Füzér)
Kazinczy 100 Tövisek és virágok (június 14 – június 15. Füzér – Kovács villa)
Kazinczy 50 Széphalom (június 13. Széphalom – Füzér)
Kazinczy 50 Tilalmas (június 13-14. Füzér – Füzér)
Kazinczy 50 Szalánc (június 14. Füzér – Füzér)
Kazinczy 50 Nyugodó (június 14 – június 15. Füzér – Kovács villa)
Kazinczy 20 Füzér (június 14. Füzér – Füzér)

A Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség teljesítménytúra és terepfutó bajnokságának részei a 200 és 100 km-es túrák.

Az emléktúra részletes leírása ide kattintva olvasható.
További információk
 e-mailben Wéhner Gézánál

A bejegyzés kategóriája: MKE, teljesítménytúra, Túrák
Kiemelt szavak: , , , , , , .