„Ön vendég a természetben, viselkedjen!”
Összefoglaló a II. Európai Ökoturizmus Konferenciáról
2013. október 23.-25. Brassó Pojana

Az Ana Sport Hotel a Konferencia helyszine Brasso PojanaA Magyarországi Kárpát Egyesület képviseletében dr. Mészáros Péter jelen volt a rendezvényen. Részletes beszámolója és fotói mellett a konferencia két jelentős dokumentumát is honlapunk rendelkezésére bocsátotta.

Az előzményekről: Az Ökológia Intézet Alapítvány meghívásának eleget téve 2013. szeptember 6-án Gömörszőlősön résztvevői voltunk a Kárpátok Egyezményhez kapcsolódó “Fenntartható Turizmus Stratégia a Kárpátokért” dokumentum előkészítési folyamatába illeszkedő konzultációnak, ahol a szervezők kilátásba helyezték annak lehetőségét, hogy egyesületünk képviselőt küldjön a brassói rendezvényre. A németországi Ö.T.E támogatásával lehetővé vált utazásra az MKE elnöksége a hazai ökologia mozgalom neves és elismert alakját dr. Mészáros Pétert kérte fel.

A konferencia első estéjén alternatív programként téma volt a Kárpátok fenntartható turizmus stratégiája is. Michael Meyer (Ökologischer Turismus in Europa, Bonn) részletesen beszámolt az előzményekről és a stratégia megalkotásának folyamatáról. A korábbi, 2003-as Kárpátok védelmét és fenntartható fejlesztését célzó konvencióra épülve a hét érintett ország elindította a konvencióban is nevesített fenntartható turizmus stratégiát, előbb egy munkacsoporttal, majd a stratégia megalkotásával. A munka ebben az évben gyorsult fel, és 2014 júniusára várható a stratégia elfogadása. A résztvevők szót váltottak arról is, hogy Európa más hegyi régióiban milyen lehetőségei volnának a több nemzetet átfogó ökoturisztikai stratégiák elkészítésének.

A konferencia programja a nyitó és záró plenáris ülésből, kerekasztalból, workshopokból, speciális témák megbeszéléséből, a 2. napon pedig választható „terepmunkából” (túrázás, túrakerékpározás, vadonélő állatok megfigyelése, kulturális látnivalók) állt össze.

A konferencia záróülése meghallgatta a négy munkacsoport (workshop)
1.) A tanúsítási eljárások és minőségbiztosítási standardok előnyei kihasználása.
2.) Több szereplős megközelítés az öko turisztikai célpontok fejlesztésében.
3.) Praktikus eszközök a természetvédelemben és a helyi fejlődésben.
4.) Fejlesztési stratégiák a jobb látogatói tapasztalatok érdekében.

 képviselőinek beszámolóit,

majd közfelkiáltással elfogadta azt a nyilatkozatot, amelyben a 20 országból érkezett 80, az ökoturizmus különböző területeit képviselő résztvevő elkötelezi magát, hogy a jövőben lépései, intézkedései során a nyilatkozatban foglaltakat útmutatóként kezeli.

 A nyilatkozat egyrészt rögzíti a szükségesnek ítélt közös tennivalókat:

A régiókban a fenntarthatóság és a természetvédelem biztosítása.
Az ökoturizmus közös értelmezésének kialakítása az EU-ban.
Az ökoturisztikai célpontok összehangolt kommunikációja a látogatók megnyerése érdekében.
Az ökoturizmus előnyeinek kommunikálása a politikusok és a döntéshozók felé.

másrészt  definiálja az ökoturisztikai célpontok/helyszínek egyetértéssel kialakított közös koncepcionális jellemzőit:

Védett területnek kell társulnia hozzá.
A helyi ökoturisztikai vállalkozások kritikus tömege meg van határozva.
Az ökoturisztikai fejlesztések során alkalmazva van a végrehajtás alatt lévő fenntarthatósági terv.
A termékfejlesztés és a marketing középpontjában a természet és a helyi kultúra áll.
A helyi közösségek értékei az oktatáson és a szemléletformáláson keresztül aktívan jelen vannak.

A záróülésen megfogalmazódott egy – a konferencia résztvevői által aláírt – nyílt levél is,  amely a verespataki természeti értékek védelmét ökoturisztikai eszközökkel is javasolja erősíteni.

(A konferencián bemutatott prezentációk, dokumentumok a rendezvény honlapján a “CONFERENCE PROFILE” felső menüsor alatt érhetők el.)

Kategória: MKE, Rendezvények | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?