Kazinczy emléktúrák a Zemplénben
2013. június 21 – június 23.

A Szent Jakab Zarándok Egyesület és a Magyarországi Kárpát Egyesület Kazinczy Ferenc emlékére 200, 3 x 100, 4 x 50, és egy 20 km-es teljesítménytúrát szervez. A túra 4 x 50 km-es szakaszból áll, mindvégig a Zemplénben.

A regmeci Kazinczy család szülötte, Kazinczy Ferenc ezen a tájon élt, 1759-ben született. A Bányácska nevű kis falujának ő adta a Széphalom nevet. Itt van sírhelye és itt épült fel a világ első nyelvi múzeuma, A Magyar Nyelv Múzeuma.  A túra kiindulópontja a múzeum, péntek reggel 9-kor. Előtte 8.30-kor rövid megemlékezést tartunk, amin részt vesznek és beszédet mond a túránk védnöke, Fehér József a Kazinczy Társaság elnöke, valamint Sátoraljaújhely alpolgármestere, Dankó Dénes és a túra alatti házigazdánk Horváth Jenő, Füzér polgármestere. A túrán Széphalmon kívül meglátogatjuk Regmecet, a Kazinczy család birtokát, ahol elfogták és hosszú fogságra vetették az írót.

A sátoraljaújhelyi Kovács villa és a füzéri Látogató Központ köré szerveződnek az útvonalak, a következő túrákból lehet választani:

Kazinczy 200 (június 21 – június 23. Széphalom – Kovács villa),

Kazinczy 100 Regmec (június 21-22. Széphalom – Füzér),

Kazinczy 100 Hálaisten (június 21-22. Füzér – Füzér),

Kazinczy 100 Tövisek és virágok (június 22 – június 23. Füzér – Kovács villa),

Kazinczy 50 Széphalom (június 21. Széphalom – Füzér)

Kazinczy 50 Tilalmas (június 21-22. Füzér – Füzér)

Kazinczy 50 Szalánc (június 22. Füzér – Füzér)

Kazinczy 50 Nyugodó (június 22 – június 23. Füzér – Kovács villa)

Kazinczy 20 Füzér (június 21. Füzér – Füzér)

A Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség teljesítménytúra és terepfutó bajnokságának részei a 200 és 100 km-es túrák.

A Kazinczy emléktúrák leírása
Az igazolólap letölthető itt: külső  belső

www.kazinczy200.hu

A túra 4 x 50 km-es szakaszból áll, mindvégig a Zemplénben. Az 50km-es szakaszok bázisa Füzéren van, itt folyamatos ellátás és pihenési, szálláslehetőség lesz. Az első szakasz Kazinczyra emlékezve Széphalomról indul, az utolsó szakasz vége a sátoraljaújhelyi Május-kút-völgyben álló Kovács-villában fejeződik be és a 3 napos túra (55 óra) előtti napon, csütörtökön itt lesz a gyülekezési pont, előzetes szálláslehetőség.

A négy szakasz kombinációjából rendezzük meg a Kazinczy emléktúrákat, köztük a legnevezetesebbet, a 200km-es túrát, mindegyikről a www.kazinczy200.hu ad információt.

Kazinczy 200

Széphalom A Magyar Nyelv Múzeuma június 21. 9 óra 206,5km 7340m 55 óra Sátoraljaújhely Május-kút-völgy Kovács villa

Kazinczy 100 Regmec I-II. szakasz

Széphalom A Magyar Nyelv Múzeuma június 21. 9 óra 105,5km 4060m 26 óra Füzér Látogató Központ

Kazinczy 100 Hálaisten II-III. szakasz

Füzér Látogató Központ június 21. 18-21 óra 102,5km 3870m 25 óra Füzér Látogató Központ

Kazinczy 100 Tövisek és virágok III-IV. szakasz

Füzér Látogató Központ június 22. 7-10 óra 101km 3280m 25 óra Sátoraljaújhely Május-kút-völgy Kovács villa

Kazinczy 50 Széphalom I. szakasz

Széphalom A Magyar Nyelv Múzeuma június 21. 9 óra 57,2km 2120m 14 óra Füzér Látogató Központ

Kazinczy 50 Tilalmas II. szakasz

Füzér Látogató Központ június 21. 18-21 óra 48,3km 1940m 12 óra Füzér Látogató Központ

Kazinczy 50 Szalánc III. szakasz

Füzér Látogató Központ június 22. 7-10 óra 54,2km 1930m 13 óra Füzér Látogató Központ

Kazinczy 50 Nyugodó IV. szakasz

Füzér Látogató Központ június 22. 20-22 óra 46,8km 1350m 12 óra Sátoraljaújhely Május-kút-völgy Kovács villa

Részletes útvonal

Az első szakasz útvonala 2012. június 21. 9:00 – június 21. 23:30

Széphalom – Rudabányácska ÉZ – Magas-hegy Z – Zsólyomka-völgy Z, Z+ – Szár-hegy Magyar Trianon Z – Május-kút Kovács-villa Z, szalag – Nagy-nyugodó K+ – Vörös-nyereg P – Cseréptó Z+, K – Fekete-hegy P, P háromszög – Mikóháza P – Alsóregmec Kazinczy család temetkezési helye szalag – Felsőregmec szalag – Csonkás-hegy PT – Zsíros-bánya ÉZ, szalag – 200 éves tölgy K+ – Köves-hegy K háromszög, szalag, ÉZ – Füzérkajata Z háromszög – Pusztafalu K+ – Füzér K+

A második szakasz útvonala 2012. június 21. 19:00 – június 22. 13:00

A harmadik szakasz útvonala 2012. június 22. 02:00 – június 22. 6:00

Füzér – Bodó-rét K+ – Eszkárosi-patak határ K+, ÉZ – Nagyszalánc vár Z, P – Kalsa szalag – Izra-tó S – Hársas-hegy K, ÉZ – Köves-hegy ÉZ – Dávid-ortás szalag – Bába-hegy Z háromszög, K háromszög – Pusztafalu K háromszög – Vaskapu P háromszög ÉZ – Csata-rét P háromszög –Füzéri vár K P Füzér P KL Z+

A negyedik szakasz útvonala 2012. június 22. 11:00 – június 23. 16:00

Füzér – Füzérkomlós K – Bózsva K – Kishuta K – Nagyhuta K – Eszkála-rét K négyzet, – Makkoshotyka K – Ciróka-tető PT – Megyer-hegy tengerszem PT – Rákóczi-fa P, K – Nagy-nyugodó K, K+ – Sátoraljaújhely Május-kút-völgy Kovács-villa K+

A szombati Füzér túra a legnehezebb hazai 20km-es teljesítménytúra családoknak, hozzátartozóknak:

Kazinczy 20 Füzér

Füzér Látogató Központ június 22. 7-10 óra 19,6km 940m 7 óra Füzér Látogató Központ

Útvonal: Füzér – Bodó-rét K+ – Eszkárosi-patak határ K+, ÉZ – Oláh-rét ÉZ – Nagy-Milic ÉZ – Tolvajhegy ÉZ – Tilalmas ÉZ – Pusztafalu Z+ – Senyánszki-rét K négyzet – Füzéri vár K P –Füzér P KL Z+

A bejegyzés kategóriája: MKE, teljesítménytúra, Túrák
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .