Magashegyi túravezetőképző tanfolyam idén ősszel

A Magyarországi Kárpát Egyesület „bejárásos” magashegyi
(középmagas 1600 – 3000m-ig) túravezetőképző tanfolyamot rendez az idei év őszén. A tanfolyam alapvetően egyesületi tagok számára indul, de adott esetben “külsősök” jelentkezését is elfogadjuk.

A tanfolyam vezetője:        Mályi József

A tanfolyam kezdete: 2012. október 4. csütörtök 18 óra.
A tanfolyam tervezett vége: 2012. november 29. csütörtök.

A tanfolyam költségei:    Az elméleti előadások a Magyarországi Kárpát Egyesület és tagszervezeteinek ingyenesek lesznek. A „külsős” hallgatók számára 3.000,- forint lesz, amit a jelentkezés alkalmával kell előre megfizetni. A gyakorlati foglalkozások útiköltségéit, szállásköltségeit, önköltséges alapon kell mindenkinek megfizetnie.

Jelentkezési határidő: legkésőbb 2012. szeptember 20 csütörtök, 19 óra.
Jelentkezni lehet az MKE klubnapjain minden csütörtökön Lehotzky Gyula ügyvezető alelnöknél a Mountex klubban 19 – 20 óra tájban.

Elérhetőségeink:    Lehotzky Gyula    06 30 / 465 16 15 lehotzky.gyula@freemail.hu

Szőcs Ernő (MKE elnök)    06 20 / 425 64 48 szocs.erno@freemail.hu

Mályi József (MKE alelnök)    06 30 / 39 44 715 malyi.jozsef@gmail.hu

www.karpategyesület.hu

Részletek

A tanfolyam elméleti és gyakorlati előadásokból áll.
Az elméleti előadások minden hét csütörtök napján 18 órai kezdettel kezdődnek és két-két óra (2×50 perc) időtartamúak lesznek. (Összesen nyolc alkalom, mert november 1-én a Mindenszentek ünnepe miatt az előadás elmarad.)
A gyakorlati foglalkozások hétvégenként ( egy – esetenként két naposak)kerülnek sorra.

Alkalmak:  október 13-14, szombat – vasárnap
október 27-28, szombat – vasárnap
november 10-11, szombat – vasárnap
november 24-25, szombat – vasárnap
A gyakorlati foglalkozások helyszíneit és témáit az azt megelőző csütörtöki előadáson pontosítjuk. Általában a Pilis hegységben fogjuk megrendezni.

A tanfolyam témája:
– (magashegyi) hegyiveszélyek,
– elméleti – és gyakorlati tudnivalók magashegyi túrázás alkalmával,
– tereptan, tájékozódási ismeretek: GPS, tájoló, iránytű és egyéb tájékozódást segítő ismeretek elsajátítása,
– ön mentés, társmentés, segélykérő jelek, elsősegélynyújtás,
– magashegyi, vándortáborozási felszerelés ismertetés.

A tanfolyamnak nem célja a sziklamászó ismeretek megtanítása. Az alapfokú sziklamászó és téli hegymászó tudást és igazolványt a Magyar Hegymászó – és Sportmászó Szövetségnél (MHSSz)  ill. a Magyar Hegymászó Oktatók Egyesületnél (MAHOE) lehet megszerezni. Az MKE tanfolyamának tehát nem célja sziklamászást oktatni (mások kenyerét elvenni), azonban a magashegyi túrázás alkalmával adódhatnak hegymászó biztosítási problémák, ezért nagyon alapvető biztonságtechnikai ismereteket oktatni fogunk.

Szükséges felszerelések:    Az elméleti előadásokra írószereket, jegyzetfüzetet kell hozni. A gyakorlatokra turista ruházat, bejáratott kemény talpú bakancs, hátizsák, térkép, tájoló, fejlámpa és sátortáborozási kellékek kellenek.

A gyakorlati foglalkozások balesetmentes lebonyolításáért a szervezők felelősséggel tartoznak! A hegymászás és a magashegyjárás „veszélyes üzem”, ezért a felelős vezetők utasításait minden hallgatónak be kell tartania!

A bejegyzés kategóriája: MKE, tanfolyam/oktatás
Kiemelt szavak: .

Magashegyi túravezetőképző tanfolyam idén ősszel bejegyzéshez 4 hozzászólás

1. Molnár Ferenc hozzászólása:

Üdv mindenkinek.Érdeklődni szeretnék hogy a túravezető tanfolyamnak mennyi a teljes költsége mindent egybevéve úgy kb…..?Székesfehérvári vagyok.Hány külföldi út várható a tanfolyam alatt,és mennyi ezeknek a költsége.Lényegében a végösszeg ami érdekel a túra elejétől a végéig mennyire számíthatok.Reális ár esetén jelentkeznék rá.

Válaszukat előre is köszönöm.Molnár Ferenc

• Mályi József hozzászólása:

Kedves Molnár Ferenc!

2012. őszén a magashegyi tanfolyam a csekély érdeklődésre való tekintettel – elmaradt. 2013 tavaszán meg fogjuk rendezni.
      Első oktatási nap: 2013. március 21. csütörtök.

8 X 2 óra elméleti előadás Budapesten (csütörtökönként).
      4 X 2 nap (hétvégék) gyakorlati foglalkozások a Pilisben és esetleg a Börzsönyben (egy alkalom), tehát külföldi út nem lesz.

Ha és amennyiben szeretnél részt venni rajta, akkor a kötelező MKE tagsági díjon felül (kb. 3000,-/fő – ha dolgozó felnőtt – mivel csak érvényes tagságival rendelkező MKE tagoknak tartok tanfolyamot) a tanfolyamot csak utazási költség terheli. Az oktatók “társadalmi munkában”, ingyenesen végzik munkájukat, az előadótermet “sponzorációban” bocsájtja rendelkezésünkre az egyesületünk egyik vezetőségi tagja.

Ajánlás: meglehet, hogy a magashegyi tanfolyamot nem a Himalájában, de még csak nem is a Kaukázusban tartjuk meg (volt, hogy teljesen kezdőknek az Elbrusz lábánál élesben, gleccseren tartottunk hegymászó tanfolyamot), most azonban a lényeges ismeretek átadásához elegendő a problémákat a Pilis nehezebb terepein szimulálnunk.

Várom jelentkezésedet – csak bátran!

Üdvözlettel: Mályi József

• Mályi József hozzászólása:

Kedves Buzás Roland!
      A Magashegyi Túravezetőképző tanfolyamunk nem OKJ-s tanfolyam. Egyelőre nem gondolkodunk felnőttképzési akkreditációban, ezért csak OKLEVELET tudunk adni a sikeresen vizsgázó hallgatóknak. Ezzel az oklevéllel, magashegyi túrákat vezethet a Magyarországi Kárpát Egyesületben és tagegyesületeiben.

Részletek erről is, és talán a tanfolyam érdekelheti: http://www.karpategyesulet.hu/2013/02/17/magashegyi-turavezeto-kepzo-tanfolyam-marcius-21-tol/

Mit nyerhet a tanfolyamunkon résztvevő, sikeresen vizsgázó hallgató?

Jogosítványt az MKE keretein belül megrendezett túrák vezetésére.
      Korábbi magashegyi ismereteinek elmélyítését, gyarapítását.
      Reményeink szerint: egy szemléletet adunk a magashegyi veszélyek előrelátására, azok lehető legtöbbjének kivédésére. Figyelem! nem vagyunk mindentudók, nem vagyunk mindenhatók! a magashegyi veszélyeket nem tudjuk csökkenteni, de sok veszélyre fel tudjuk és fel akarjuk hívni a túrázók és a túravezető jelöltek figyelmét.

tisztelettel: Mályi József

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!